Değerler Eğitimi - Hoşgörü

Hoşgörülü olmak, anlayışlı ve affedici olmayı gerektirir.

08.12.2023 51

Kur'an-ı Kerim'in Araf Suresi'nin 199. ayet-i kerimesindeki "Sen af yolunu benimse" sözleriyle ifade edilen "affedicilik ve hoşgörü" kavramı, İslam dininin temel kaidelerinden birini oluşturur.

Hoşgörünün eksik olduğu birey ve toplumlarda, yaşamın sürekli çatışma ve kargaşa içinde sürdüğünü görüyoruz. Hoşgörüyü kavramak, yaşamak ve yaşatmak için bilgi, sevgi ve çaba gerekir.

Sevgi ve hoşgörü birbirini tamamlayan kavramlardır. İnsanı insan olduğu için sevebilmek, affedebilmek, sabır ve saygı göstermek gerekir. Sevgi ve hoşgörü insanları birbirine yaklaştıran olumlu duyguların tümüdür.

Anne ve babalar çocuklarını büyütürlerken değerleri ve inançlarını davranışlarıyla göstererek çocuklarına modellik yaparlar. Değerlerini yaşayarak, yaşatarak öğretebilirler. Çocuklarının sevgi ve hoşgörüyü değer olarak benimsemesini isteyen aileler sevgi ve hoşgörülerini çocuğa göstermelidirler. Anne babaların çocuklarına kendi değerlerini öğretmeleri için en iyi yol budur. “Dediğimi yap, yaptığımı yapma” yöntemi, çocuklara değerleri öğretmek için etkili bir yol değildir. Ancak “Yaptığımı yap” sözünün bir çocuğu etkileme ve değiştirme olasılığı yüksek olabilir.

03-01-2024 









“Yaratılanı hoş gör, yaratandan ötürü.” (Yunus Emre)