Değerler Eğitimi - Aile ve Toplum

Toplumun yapı taşı olan gelenek, görenek ve değerler aile içinde kazandırılır.

08.12.2023 41

  • Aile birey açısından olduğu gibi toplum açısından da büyük önem taşır. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle aile toplumun temel taşıdır, çekirdeğidir. Aileler ne kadar güçlü ve sağlam olursa toplum da o ölçüde güç kazanır. Aile toplumun değerlerinin, inançlarının, örf ve âdetlerinin yeni nesillere aktarıldığı, benimsetildiği bir kurumdur. Toplumsal hayatta uyulması gereken kurallar da ailede öğrenilir. Aile, çocukları dünyaya getiren ve topluma kazandıran bir müessesedir. Bundan dolayı da toplumun devamı açısından çok önemli bir işleve sahiptir.

 

  • Aile çocuk için eşsiz bir eğitim yeridir. Çocukların davranış biçimi kazanmasında, değerleri tanıması ve içselleştirmesinde ilk kurumdur. Toplumun geleceğinin teminatı olan ailede, çocuğun değerleri kazanabileceği bir ortamın bulunması hem birey hem de toplum için elzemdir. Zira aile önemli bir misyon olan değerleri kazandırmanın ilk ve temel mekanıdır. Bu kurum, çocuğun doğuştan getirdiği duygu ve bilincinin uyandırılması ve bunlar yardımıyla hem bilinç, hem duygu hem de hem eylem düzeyinde bireyi istenilen hedefe götürmesi suretiyle görevini icra eder.

 

  • Bütün değerlerlere temel teşkil eden evrensel değerlerden biri de sevgidir. Yarının dünyasına yön verecek çocuğun sevgiden özellikle de ebeveynlerinin sevgisinde uzak kalmaması için aileye özel önem atfetmek gerekir. Aile sevgisinden mahrum kalan çocuk, diğer ihtiyaçları giderilse bile, sevme ihtiyacı doyurulmadığı için psikolojik açıdan zorlanmalar yaşayabilmektedir.